Kortlægning af økonomiske og finansielle potentialer i landbruget

Kortlægning af økonomiske og finansielle potentialer i landbruget - SEGES Projektsitet

Formålet med projektet er at inspirere og motivere den enkelte landmand til fremadrettet at træffe optimale økonomiske beslutninger ved, gennem en række økonomiske og finansielle analyser, at gøre landmanden bevidst om historiske udviklingstendenser og fremtidige perspektiver inden for økonomi og finansielle forhold.

Markante økonomiske forskelle og utilstrækkelig indtjening præger store dele af dansk landbrug. For at forbedre indtjeningen og indfri landbrugets økonomiske potentialer, er det nødvendigt at have et indgående kendskab til udgangspunktet samt en velfunderet holdning til udviklingstendenserne i de nærmeste år frem-over. Det er derfor nødvendigt at kortlægge det økonomiske og finansielle landskab, hvori landbruget agerer.

Et af de væsentligste områder, hvor landmænd generelt har behov for øget viden og rådgivning er det finansielle. Der sættes derfor særlig fokus på netop dette område, hvor de finansielle forhold, risici og tendenser ses i sammenhæng med de øvrige økonomiske præstationer og udfordringer.

Endvidere analyseres væsentlige aktuelle forholds påvirkning af bedriftens økonomiske udsigter med henblik på at styrke landmandens beslutningsgrundlag på såvel kort som langt sigt, således at landmanden kan agere optimalt i forhold til såvel ydre som virksomhedsspecifikke udfordringer. Der udarbejdes samtidig økonomiske analyser på sektor- og erhvervsniveau for at få et samlet billede af erhvervets økonomiske situation.

Udarbejdelsen af valide analyser kræver et solidt datagrundlag og robuste, gennemtestede metoder. Derfor er der i projektet stort fokus på at sikre datakvaliteten og metodegrundlaget for analyserne.

Ved at kortlægge de økonomiske og finansielle potentialer og barrierer samt udbrede kendskabet hertil, kan effekten af analyserne understøtte landmandens økonomiske og strategiske udvikling til gavn for produktionen af såvel konventionelle som økologiske landbrugsprodukter på tværs af produktionsgrenene.

Hør indkomstprognoserne for sektoren og de store fagretninger på SEGES webinar i januar.
Hør indkomstprognoserne for sektoren og de store fagretninger på SEGES webinar i januar.
Skabelonen til aftale om handel med grovfoder er ajourført.
Dette notat skal give et indblik i, hvad Value at Risk er, og hvordan det kan benyttes i landbrugsmæssig sammenhæng ud fra et case-eksempel.
Publiceret i Effektivt Landbrug den 22. september 2016
Dette notat giver et forslag til hvilken mælkepris, der kan lægges budget efter i 2017. Sidst i notatet er vist forventningen til 2016.
Dette notat giver et forslag til hvilken mælkepris, der kan lægges budget efter i 2017. Sidst i notatet er vist forventningen til 2016.
Dette notat giver et forslag til hvilken mælkepris, der kan lægges budget efter i 2017. Sidst i notatet er vist forventningen til 2016.
Skal rødsvingel prøves af i markdriften, eller går overvejelserne på at få slagtekalve? Budgetkalkulerne hjælper landmanden med at vurdere, hvor stort hans udbytte kan forventes at blive, og hvilke omkostninger der er forbundet med produktionsgrenen.
Notatet fra 15. september 2016 er opdateret med værdier for økologisk produktion.
Markedet reagerer nu på, at produktionen af mælk er reduceret. Prisen er på vej op, og der forventes højere mælkepris i 2017 end i 2015 og 2016.
Både inden for mælk, svin og æg har der i 2015 været en efterspørgsel, der har ført til en tilgang af cirka 450 nye økologiske kollegaer. I runde tal har der i 2015 været en netto tilgang på cirka 22.000 økologiske ha.
KvægKongres 2016 - Susanne Clausen
Krisen i EU er endnu ikke ovre, og på Ministerrådsmødet i dag den 14. marts vil man drøfte situationen og eventuelle nye tiltag. Dette notat ser på hvilke værktøjer EU har i værktøjskassen, hvordan de er brugt, samt hvilke yderligere initiativer der er.
På Ministerrådet i går blev nye kriseforanstaltninger vedtaget. Disse får dog næppe stor betydning i Danmark.
Statusværdierne er faldet væsentligt som følge af lavere pris på dyrene.
Første offentliggørelse af foreløbige resultater for 2015.
Dette notat beskriver baggrunden for en ændret forventning til mælkeprisen i 2016.
Langsomt stigende priser og faldende produktion giver grundlag for at håbe på bedre tider.
I den netop udkomne prognose for malkekvægbedrifternes økonomi er der anvendt et økologitillæg på 1,11 kr. pr. kg mælk i gennemsnit for 2016. Det er tre øre højere end i sept. 2015 prognosen, hvor der var anvendt et økologitillæg på 1,08 kr. pr. kg mælk.
Priser på afgrøder og høstudbytter har stor indflydelse på valget af afgrøder til foder. Jo mindre udsving og højere udbytter, er med til at sikre en større sandsynlighed for en fortjeneste ved at dyrke hestebønner
Her kan du læse om generel anvendelse og indhold i SEGES' budgetkalkuler.
Indkomstprognose for mælkeproducenter.
Indkomstprognose for planteproducenter.
Indkomstprognose for hele landbruget.
Indkomstprognose for svineproducenter.
Indkomstprognose for mælkeproducenter.
Indkomstprognose for planteproducenter.
Indkomstprognose for hele landbruget.
Indkomstprognose for svineproducenter.
Indkomstprognose for hele landbruget, kvæg, svin og planter.
Markedet for mejeriprodukter bliver ved med at være presset, og udsigterne til bedring udskydes til sidst i 2016 eller til 2017. Det er baggrund for, at forventningerne til mælkeprisen i 2016 nedjusteres. Der tages ikke stilling til 2017.
Udfasningen af de reducerede kvælstofnormer styrker isoleret set landmændenes egenkapital og soliditet gennem en stigning i kapitalværdierne.
En opgørelse af godt 900 foreløbige regnskaber viser, at mælkeproducenterne tilpassede sig de vanskelige prisforhold i 2015 bedre end forudset.
Bedrifterne med de bedste dækningsbidrag var bedre til at tilpasse sig de lave mælkepriser i 2015 og få et højere udbytte med få ekstra omkostninger.
Landbrugets bidragssatser ultimo 2015.
I nedenstående tabeller vises resultaterne for landbrugets indtjening i 2015 ud fra årsrapporterne. Resultaterne er vejede, så de er repræsentative for hele landbruget eller den sektor, de vedrører.
I hvilken udstrækning er landbruget i stand til at servicere gælden?
Økonomisk holdbarhed ud fra langsigtede forudsætninger for priser, renter mv.
Powerpoint show fra wbeinaret 20. maj 2016.
Slides fra webinaret den 20. januar om landbrugets indkomstprognoser.
Slides fra webinaret den 15. september om landbrugets indkomstprognoser.
I takt med at markedsudsvingene på de finansielle markeder og råvaremarkederne er steget, er kravene til landmandens finansielle beredskab tilsvarende steget.
Konjunkturbarometer for landmændenes forventninger.
Konjunkturbarometer for landmændenes forventninger.
Danske mælkeproducenter bløder. Men selvom det er en ringe trøst, er de ikke alene. Bedrifterne i de lande, som har øget produktionen markant, er også pressede.
2015 regnskaberne for mælkeproducenterne viser stort fald i driftsresultatet i forhold til 2014. Tilbagegangen er mindst for bedrifterne med de bedste driftsresultater.
Store dele af landbruget vil opleve fremgang i 2016 og 2017. Regeringens landbrugspakke og bedre produktpriser er hovedårsagen til forbedringen, der i første omgang primært løfter indtjeningen hos planteproducenterne.
EU’s hjælpepakke til mælkeproducenter omfatter støtte på godt 1 kr. pr. kg mælk for at reducere produktionen midlertidigt.
Der er måske spædetegn på, at væksten i EU’s mælkeindvejning aftager. Det viser foreløbige tal for indvejningen fra 16 af EU’s 28 lande i april.
Arla sænker mælkeprisen med knap 10 øre fra juni. Forventningen til mælkeprisen og bedrifternes indtjening er uændret i forhold til den seneste prognose fra SEGES.
Arla holder mælkeprisen i juli. SEGES Kvæg havde regnet med et lille fald fra juli og har som følge deraf justeret sin forventning til resten af året. Dette indebærer en lille opjustering af prisen på ca. 3 øre pr. kg.
29 pct. af bedrifterne fik negativ likviditet fra driften i 2015, viser en opgørelse af 909 foreløbige regnskaber. På grund af bedre bytteforhold er det kun 6 pct. af økologerne med negativ likviditet.
Rentabiliteten i svineproduktionen viser generelt fortsat negativ rentabilitet i 2016. For en integreret bedrift budgetteres rentabiliteten at blive ÷77 kr. pr. gris imod et forventet resultat på ÷75 kr. i 2015.
Fornyet optimisme om dansk svineproduktion.
Dette notat viser økonomiske gevinster/tab ved produktivitetsændringer for mange vigtige måleparametre udregnet i DB/enhed og ved forskellige noteringer. Den vejledende priskorrektion for overvægt galtgrise ved køb er også beregnet.
Højere afregningspriser medfører forbedret rentabilitet i 2016.
Eksporten af smågrise til Polen forventes at nå sit højeste niveau i 2019. Herefter vil eksporten formentlig stabilisere sig. Efter 2017 forventes der stigende konkurrence på smågriseeksportmarkederne, som skyldes produktivitetsstigninger i soholdet.
Den 18. juli fremlagde Phil Hogan på ministerrådsmødet hovedindholdet i en ny hjælpepakke til fortrinsvis mælkeproducenterne.
Efter politisk pres fra fødevareministrene i de enkelte medlemsstater, forventes Kommissionen at præsentere en ny hjælpepakke på Ministerrådsmødet i næste uge.
SEGES Kvæg nedjusterer forventningerne til mælkeprisen i 2016 endnu engang. Den forventede mælkepris for 2016 er nu på niveau med prisen i 2009.
Ny prognose fra SEGES forudser nedgang for konventionelle mælkeproducenter i 2016 – fremgang for økologer.
Nyhed bragt på VSP's hjemmeside 25. juli 2016.
Prisen faldt igen på den newzealandske mælkebørs i går til trods for forventning om det modsatte. Det er fortsat et stort udbud af mælk, som presser markedet.
Her kan du læse beskrivelser af kalkulerne pr. område, herunder hvis der gælder særlige forhold ved en given kalkule, som den generelle beskrivelse ikke dækker.
Udbyttepotentiale og -variation er afgørende for den samlede økonomi. Vigtigst er det dog at vurdere besparelserne på det indkøbte soja i forhold til de indtægter fra salgsafgrøder, der falder bort, og hvordan dette påvirker bedriftens samlede risiko.
Svingende mælkepriser og dertil tilhørende svingende resultater er et vilkår for danske mælkeproducenter. I 2014 realiserede mælkeproducenterne det bedste resultat i denne publikations historie, mens resultatet i 2015 hører til blandt de ringeste.
Produktionsøkonomi Kvæg 2016 behandler fire temaer, der har stor betydning for bedrifternes økonomi.
SEGES Planter & Miljø har udarbejdet analyser af planteavlens økonomiske resultater for 2015.
I Produktionsøkonomi Svin 2016 præsenteres de resultater fra 2015, som har betydning for økonomien hos de danske slagtesvine- og smågriseproducenter, samt integrerede svinebedrifter.
Mælkemarkedet er i øjeblikket i bedring og det forventes, at mælkeprisen gennem 2017 vil stige til et mere normalt niveau. I forbindelse med stigningen i mælkeprisen forventes økologitillægget gradvis at nedtrappes.
Kapacitetsomkostningerne kan godt reduceres. Men du skal kende dem til bunds, og så skal du lave en plan, som du dybest set selv tror på.
Bilag til KvægKongres 2016 - tema: økonomi og strategi
2015-regnskaberne for mælkeproducenterne viser, at bedrifterne med de bedste resultater har øget ydelsen, reduceret omkostningerne pr. ko og haft mindre fald i grovfoderudbyttet end de øvrige.
Markedet for mejeriprodukter er fortsat presset, og udsigten til bedring ser ud til først at indtræffe i slutningen af 2016 eller starten af 2017. På denne baggrund har SEGES justeret forventningerne til prisen på mælk.
Nedjustering af januar-prognosens mælkepris og mælkeproducenters driftsresultat.
Få highlights fra de nye indkomstprognoser serveret på video af økonomerne på SEGES. Download PowerPoint Slides fra videoen eller klik dig videre til publikationen med de nye indkomstprognoser.
De nye indkomstprognoser 2015-2017 blev præsenteret på et webinar den 20. maj. Webinaret ligger nu tilgængeligt som video. Grib chancen for at blive opdateret.
I dette notat beskrives indhold og status på EU’s hjælpepakke.
Dette notat er en opdatering af indholdet i EU’s hjælpepakke og erstatter tidligere infoer om denne. De foretagne justeringer er endnu ikke juridisk gældende.
Ved hjælp af informationer fra gødningsregnskabet kan du beregne værdien af husdyrgødningen.
Denne artikel indeholder supplerende materiale til produktionsøkonomi kvæg 2016, der udkom 19. august 2016.
Der er her beskrevet særlige forhold vedrørende grovfoderkalkulerne.
Der er her beskrevet særlige forhold vedrørende økologiske svinekalkuler.
Notatet giver en kort introduktion til open-source miljøet R og anvendelsen på landbrugsdata.
Halmens værdi er et væsentligt område ved benchmarking af både mark og husdyrhold. Denne artikel sætter tal på omfanget, og værdi på hvor store effekter der udelades når halmen overses ved arbejdet med driftsgrensanalyserne.
De nye indkomstprognoser præsenteres på et webinar torsdag, 15. september. Prognoserne er blevet udvidet med flere nye informationer. Du kan tilmelde dig webinaret her, og tilmeldingsfristen er tirsdag, 13. september.
De nye indkomstprognoser præsenteres på et webinar torsdag, 15. september. Prognoserne er blevet udvidet med flere nye informationer. Du kan tilmelde dig webinaret her, og tilmeldingsfristen er tirsdag, 13. september.
Ændring i bidragssatser fra 2014 til 2015, opdelt i størrelsesintervaller.
Efterspørgslen efter økologisk protein er stigende år for år, og den øgede omlægning til økologi kan være med til at forsyne det danske marked med det eftertragtede protein.
Webinarene er optaget og kan genses i projektets arkiv.

© 2021 - SEGES Projektsitet